250e keer

We schrijven 6 augustus 1988, Brussum’88 gaat van start.

Tijdens de sluitingsceremonie van Brunssum’87 werd door de organisatoren meegedeeld dat met dit toernooi een mooie reeks van 10 Brunssumtoernooien werd afgesloten. Een brokje historie was nu echt verleden tijd geworden. Bij de deelnemers heerste berusting. Het was immers mooi geweest. Tien jaar dammen in Gemeenschapshuis Concordia had voor veel leven in de dambrouwerij gezorgd en in Nijmegen was sinds enkele jaren via het Rondje Goffert een nieuwe loot aan de damstam ontstaan. Rabenhaupt roerde zich en Brunssum was passé.

Maar zo simpel bleek het toch allemaal niet. Kort na het toernooi staken enkele Limburgse dammers de koppen bijelkaar om te bekijken of er een doorstart van het toernooi mogelijk zou zijn. Bèr ten Haaf, destijds voorzitter van de PLDB, was de initiatiefnemer. Ik mocht een het groepje van vier zijn. De conclusie was uiteindelijk een duidelijk ‘ja’ en op 6 augustus 1988 ging in de aula van het Romboutscollege, enkele honderden meters van de vorige speelzaal verwijderd, het elfde Brunssumtoernooi van start in een formule die iedereen inmiddels kende.

Intussen zijn we enkele jaren verder in de tijd. Hoewel ik niet alle ronden van nabij in de speelzalen heb meegemaakt ben ik toch bij alle ronden op de een of andere wijze betrokken gebleven. In de eerste drie toernooien in het Rombouts werden er nog 10 ronden gespeeld. Aan het spelen van twee partijen op één dag werd door de deelnemers niet zwaar getild, Nijmegen deed dit immers ook en het beviel de dammers prima. Bij editie 14 werd dankzij enkele sponsors de overstap naar het Cultureel Centrum De Brikkeaove mogelijk gemaakt. Nadeeltje was dat deze accommodatie ‘slechts’ negen dagen beschikbaar was voor de dammers.

De toernooiformule werd daarop aangepast. Het dubbelspelen werd gelaten voor wat het is en Brunssum’91 werd afgewerkt middels 9 ronden dammen, elke dag éénmaal vol aan de bak. Dat is in de daaropvolgende edities zo gebleven. Negen opeenvolgende dagen dammen, elke dag één ronde afwerken, beginnen op vrijdag en eindigen de week daarna op zaterdag. Slechts éénmaal werd van dit principe afgeweken. In 2003 werd het toernooi de achtste ronde tot slotronde gepromoveerd, dit om de deelnemers in de gelegenheid te stellen de begrafenis van Frans Kalsbeek, die tijdens het toernooi overleed, bij te wonen.

Een klein rekensommetje leert dat ik tot aan het toernooi van 2015 3 keer 10, 23 keer 9, en 1 keer 8 ronden bij het toernooi betrokken ben geweest. In totaal derhalve 245 ronden. De vijfde ronde in het toernooi van 2015 betekent voor mij dus een kleine mijlpaal, 250 ronden als deelnemer op de achtergrond betrokken zijn bij ’s wereld oudste meerdaagse damtoernooi. Dat aantal is gigantisch, zonder meer, maar het verbleekt natuurlijk bij het aantal dat Henk Stoop daar tegenover plaatst. Henk is nog een kleine 100 keer vaker bij een ronde (en dagen daarvoor) betrokken geweest.

Met de overstap van het toernooi naar de Rumpen Sporthal heeft het toernooi een nieuwe impuls gekregen. Een mooie zeer ruime zaal met allerlei mogelijkheden die het voor de deelnemers in Brunssum aangenaam vertoeven maakt. Het smetje dat Brunssum en Hoogeveen dit jaar gelijktijdig een groot damevenement organiseren zal beslist volgend jaar voorkomen worden. Maar samen kunnen de twee organisaties bogen op een deelnemersaantal van rond de 175 dammers, voorwaar een geweldig aantal. Beide toernooien hebben hun bestaansrecht de afgelopen jaren wel bewezen en daar is de damwereld alleen maar bij gebaat.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Ons Gastvrije Brunssum

Proeflokaal Gorissen

Gemeente Brunssum

Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver