Onafscheidelijk zijn deze beide heren, zoals schijven bij een dambord horen, zo horen Ludy en Roel bij het Brunssumse damtoernooi. Jarenlang ook zorgen zij er voor dat in de speelzaal alles volgens de regels der kunst verloopt. Zij houden nauwlettend in de gaten of de deelnemers voldoen aan de notatieplicht, zij treden op tegen al te rumoerige toeschouwers, zij volgen met argusogen alles wat er zich binnen de speelzaal afspeelt. En zij doen dat goed, ze dwingen respekt af, zowel bij de deelnemers als bij het kijkende publiek.
Wie zijn deze beide heren die jaar in jaar uit zo onopvallend "hun" werk doen tijdens het toernooi?
Eigenlijk is een nadere introductie overbodig, iedereen kent hen intussen wel, maar toch is het goed ook hen beiden eens voor het voetlicht te halen.
Roel Küppers is vooral bekend als internationaal arbiter, m.a.w. hij is toegerust om internationale wedstrijden te mogen leiden. Hij debuteerde als zodanig tijdens de Coupe du Monde in het Casino te Valkenburg in 1985.
Ludy Brink doet wat dat internationaal arbiter zijn betreft niet voor zijn collega onder. Ook hij is door de F.M.J.D., de Werelddambond, benoemd tot arbitre international, al moet ik hier even het juiste jaartal van diens benoeming schuldig blijven.
Ludy is naast arbiter ook aktief als speler en bestuurder.
Roel werd in 1978 door het toenmalige organisatiecomité van Brunssum'78, het allereerste Brunssumtoernooi, benaderd om als arbiter op te treden. Roel deed dat graag, heel graag zelfs. En niet alleen graag, maar ook deskundig en dus goed. De organisatie was tevreden over zijn inzet en tot en met het toernooi van 1987, tien jaar op rij, was Roel de vaste arbiter van het Brunssumdamtoernooi.
Toen kwam er even een kink in de kabel, maar in 1993 kreeg Brunssum naast de organisatie van het eigen Brunssumtoernooi ook nog eens de organisatie van een Kroongroep plus door de F.M.J.D. de organisatie van het WK voor vrouwen toegewezen. Roel werd opnieuw benaderd, en zonder dralen accepteerde hij de uitnodiging. Vanaf dat jaar is Roel elk jaar als arbiter van de partij geweest.
Een rekensommetje leert dus dat Roel intussen in 2009 aan zijn 27e toernooi als arbiter bezig is!
En Ludy dan, zult u roepen? Nou, Groningse Ludy kent ook de klappen van de zweep, alhoewel hij een hele andere weg koos voor de onsterfelijke roem. Ludy kwam pas de zesde editie van het toernooi in beeld, om precies te zijn tijdens het toernooi van 1983 en wel als deelnemer. Dat zou hij vijf jaar doen, spelend als zovelen.
Toen Roel in 1987 tijdelijk afhaakte werd Ludy, intussen binnen zijn provinciaal bestuur als bij de K.N.D.B. bekend als een ervaren scheids, benaderd om de rol van Roel over te nemen. Ludy vroeg niet eens bedenktijd, en dus maakte hij in 1988 zijn debuut als scheidrechter / arbiter in Brunssum'88.
Vijf jaar deed hij dat met de hem zo eigen enorme gedrevenheid, en toen het grote evenement van 1993 zich aankondigde oordeelde de organisatieheren het niet verstandig dat één arbiter drie zo geheel van elkaar verschillende evenementen zou arbitreren.
En zo kwam Roel Küppers weer in beeld, u las het zojuist. Ludy bleef ook in 1993 het alziende oog, en hij zou dat in de daaropvolgende jaren zij-aan-zij met Roel blijven doen.
De rekenaars onder ons hebben intussen becijferd dat ook Ludy dit jaar aan zijn 27e toernooi bezig is, vijf keer als deelnemer, en intussen alweer voor de 22e keer als arbiter.
Hoeveel partijen hebben zij in al die jaren na afloop van de partijen ingenomen, hoevaak hebben zij pssst van zich laten horen, hoeveel bezoekers zijn door hen op taktische wijze vermanend toegesproken om even buiten de speelzaal de discussie of de analyse (!) voort te zetten. Ze zijn niet geteld, gelukkig maar.
Het aantal partijen misschien is nog wel te achterhalen, maar wie is geinteresseerd in dit aantal? U misschien?
Feit is dat het toernooi in Brunssum mede bepaald wordt door het gezicht van deze beide arbiters. We, organisatieteam en deelnemers, hopen dan ook dat we nog lang en veel jaren in deze hoedanigheid van hun diensten gebruik mogen maken.
Roel en Ludy, Ludy en Roel: een tweespan dat eigenlijk in één adem met het Brunssumdamtoernooi moet worden genoemd, eigenlijk een trio dus dat een eenheid vormt. Waarschijnlijk een unieke combinatie binnen de damwereld, misschien wel uniek binnen de hele sportwereld.
Toch goed om daar eens even bij stil te blijven staan.