Column: De eerste dag: een impressie

Vandaag de eerste dag van Brunssum 2005.

En wat voor een dag. Gisterenavond kwam het organisatiecomité bijeen om orde op zaken te stellen. Elk toernooi heeft zo zijn eigen problemen en zo'n dag voor de opening leent er zich uitstekend voor om nog eens de puntjes op de bekende i te zetten. En dus werd het voor de mensen van het organisatiecomité een latertje. Maar dat werd het ook voor de vele dammers die gisterenmiddag of -avond op de camping aankwamen. Plekje zoeken, tentje opzetten, en veel bekenden gedag zeggen. Brunssum is elk jaar opnieuw weer een reünie van bekenden.

En vandaag was dan de start van Brunssum Open 2005. Niet met de 104 personen die vanmorgen nog op de lijst van deelnemers stonden. Toen de klok tegen 13 uur liep beek dat de dammers uit Mali en Mongolië niet op het appel zijn verschenen. Toch wel een domper op de stemming van de organisatoren die stiekem hadden gehoopt op een deelnemersveld van 100 man. Het mocht zover niet komen, De teller stokte vandaag bij 90 deelnemers.

Op zo'n eerste dag vallen er zo hier en daar leuke, smaakmakende opmerkingen te noteren.
Enkele laten we hier volgen.

Martijn van Gortel, om daar maar meteen mee te beginnen, trok lotnummer 25. In zijn damrubriek van vandaag in de beide Limburgse dagbladen doet Paul Nitsch melding van het feit dat Erwin Heunen onlangs in Nijmegen 25e geëindigd is. Hij laat daarop volgen: wat betekent dat nu, een 25e plaats om vervolgens enkele argumenten aan te dragen om aan te geven dat die 25e stek een prestatie van niveau is. Zoiets werd Martijn ook aangereikt, als je 25e wordt in dit toernooi, heb je het uitstekend gedaan. Maar Martijn, de grapjas, reageerde met: dat mag dan wel zo zijn, maar ik speel toevallig wel aan bord 13. Tja, en wat moet je daar dan op zeggen?

De tegenstander van Wiel Okrogelnik was niet bepaald blij toen hij te horen kreeg met wie hij in de eerste ronde zou mogen afrekenen. De opmerking vanuit het publiek: het is bekend bij wie je de eerste punten moet inleveren, nam hij voor kennisgeving aan. Zelf maakte hij de opmerking: zo'n speler moet je eigenlijk in ene latere fase van het toernooi pas krijgen, maar van de andere kant: laat ik hem nu maar het leven op het dambord zuur maken, dan hebben we dan maar gehad. En ook daar is geen speld tussen te krijgen.

Gaanbatar Ganjargal, die als enige uit Mongolië in Brunssum aanwezig is, vindt het ook jammer dat zijn landgenoten niet zijn komen opdagen. Met plezier denkt hij terug aan het toernooi van enkele jaren gelden toen hij hier in Brunssum een mooie prestatie neerzette. Op de vraag of hij dit jaar opnieuw een rol van betekenis gaat vervullen in het Brunssumtoernooi zei hij eenvoudigweg: I'll do my best, en daar moeten we het voor dit moment mee doen.

Zo heeft iedereen wel een eigen verhaal: Bé Eggens bracht de mensen aan de entreetafel even aan het wankelen. Het verdwijnen van de hem zo kenmerkende blonde krullen bracht de mensen even in diepe verlegenheid. Maar alles went, ook dit.

Het is al jaren gebruikelijk dat de buitenlandse dammers het inschrijfgeld pas hoeven te voldoen vlak vóór aanvang van het toernooi. Dit dateert nog uit de tijd dat er voor internationale overboekingen torenhoge kosten in rekening werden gebracht. Zij betaalden dan ook standaard het inschrijfgeld zonder opslag voor te late betaling. Dat geldt kennelijk niet voor de enige (!) Belgische deelnemer dit jaar, Valere Hermans. Hij wilde dertig euro neertellen, en hij reageerde verbaasd toen hem verteld werd: slechts 25 euro voor de buitenlanders. Ik een buitenlander, hoe kom je daar nou bij?
Ja, als je al sinds mensenheugenis voor een Nederlandse vereniging uitkomt, wil je dat nog al eens uit het oog verliezen.

De enthousiaste reacties van de bus uit Wageningen - WDSV is met maar liefst 12 man sterk vertegenwoordigd - waren hoogst vermakelijk. De vergelijking tussen een klas leerlingen die op schoolreis is met een groep dammers die op weg naar hun eerste grote toernooi, werd niet door iedereen begrepen.

Niet alleen WSDV is massaal aanwezig in Brunssum. Traditiegetrouw is ook de bus uit Culemborg aardig gevuld. De mannen die ooit als rookies van 12 en 13 jaar hun eerste passen in de grote damwereld maakten, zijn intussen - in fysieke zin overduidelijk - groter gegroeid. De jaren van kattenkwaad uithalen zijn bij de meesten intussen achter de rug, en op het dambord weten de mannen van Denk en Zet hun mannetje te staan. Dammend Nederland weet daar intussen alles van!

We zouden de club uit Alblasserdam tekort doen door hun aanwezigheid te bagatelliseren. De fanatieke dammer Aat Verhaar heeft ook dit jaar weer een groep van zes jongelui rond zich verzameld. Samen proberen zij Brunssum"05 tot een succes te maken. En Aat een beetje kennende zullen de jongelui zich zowel binnen als buiten de speelzaal uitstekend weten te vermaken. De meesten zullen het jammer vinden dat het volgende week zaterdag "al" afgelopen is.

Jasper Lemmen, die het maar niets vond dat hij in de sterke groep was ingedeeld. Zoals bekend kent Brunssum voor de paring voor de eerste ronde twee groepen: de groep sterke dammers en de groep met hele sterke dammers. Jasper kwam - de ratinglijst van de KNDB diende als leidraad - terecht in de groep met sterke dammers. Enigszins teleurgesteld kwam hij bij de organisatorenverhaal halen. Een rating van vond de 850 vond hij voor zijn doen aan de lage kant. Waarschijnlijk is dat de rating van mijn jongere broer, die damt ook nog niet zo sterk. Meteen werd de zaak in orde gemaakt. Jasper werd overgeheveld naar de hoogste groep. Sorry, Jasper.

En wie weet welke leuke anecdotes uw scribent niet te ore zijn gekomen. Meld ze bij Dieter van Gortel en ook jullie verhaal zal via een column de wereld in worden geschoten.

Aan alle dammers en damsters: heel veel succes!!
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver

Gemeente Brunssum

Hotel-Cafe Rumpenerhof

Gehost door CEWeb: Webdesign, Hosting & Grafische vormgeving