Brunssumtoernooi en de Limburgse Dambond

In de column van jl. zaterdag vermeldden we o.a. deze passage:

Zo moest Erno Prosman, drievoudig winnaar in Brunssum, de degens kruisen met Bert Habets. De in Kerkrade geboren Ijsselsteiner liet zich niet zonder meer van het bord drukken, maar hij vond na de partij dat Prosman toch een maatje te groot voor hem was.

Voor degenen die deze Habets niet meer kennen: Bert is de zoon van Wiel Habets, de vroegere voorzitter van het roemruchte VOS en lange tijd ook van de Limburgse Dambond en Bert zelve kwam eind jaren zestig enkele seizoenen samen met uw webmaster uit voor het roemruchte Euskopos uit Rolduc. En wie Euskopos Rolduc zegt denkt met weemoed terug aan wijlen Frans Klein en de Jeugddamdagen Rolduc waar de destijds nog zeer jeugdige Ton Sijbrands en Harm Wiersma hun eerste damsimultaansceances gaven en daardoor de attractie van de dag werden. Historie, maar leuk om nog eens aan terug te denken.


In relatie met het Brunssumtoernooi hierbij een zeker niet onbelangrijke aanvulling.

Door toedoen van Wiel Habets, destijds voorzitter van de Limburgse Dambond, werd in 1969 een LDB-jeugdtoernooi georganiseerd. De doelstelling van dit toernooi: laat talentvolle Limburgse jeugddammers via een meerdaags toernooi in kontakt komen met jeugdige topdammers uit andere gewesten. Het toernooi werd georganiseerd in Kerkrade bij, hoe kan het anders damvereniging VOS in het Gemeenschapshuis Heilust, waarvan Wiel Habets voorzitter was. Vier Limburgse jeugddammers en vier jeugdspelers uit Zuid-Nederland, die werden ondergebracht bij de Limburgse deelnemers, streden in toernooivorm tegen elkaar.

Bert Habets en Piet Kole (!) waren twee van de vier talentvolle Limburgse jeugddammers die destijds een invitatie voor dit eerste LDB-jeugdtoernooi mochten ontvangen.

Het toernooi werd een succes.

Vijf jaar later kreeg dit evenement en vervolg. In zaal Stassen, bij Mia en Harrie aan de Ganzeweide, vond het tweede LDB-jeugdtoernooi plaats. Midden in de zomer. Tussen 3 en 7 juli speelden de jongelui zeven partijen in een rondtoernooi. Elke dag startte de ronde om 12 uur. Voor de slotronde moest op het laatste moment een uitzondering worden gemaakt. Op zondag 7 juli werd het aanvangsuur vervroegd naar 10 uur 's morgens (op een zondagmorgen wel te verstaan!!!). De aanleiding: om 16 uur vond in München de finale om het WK-voetbal plaats tussen Nederland en Duitsland, ja ja dat was op die gedenkwaardige 7 juli 1974.

In augustus 1978, vier jaar later dus, vond het eerste Brunssumtoernooi plaats met een doelstelling die naadloos overeenkwam met die van het LDB-jeugdtoernooi. In wezen was dus het LDB-jeugdtoernooi de voorloper van de reeks Brunssumtoernooien.

In april 1979 werd het derde LDB-jeugdtoernooi georganiseerd. In het Gemeenschapshuis Concordia aan de Hendriklaan in Brunssum als nevenaktiviteit van een halve finale om het aspirantenkampioenschap van Nederland van dat jaar.

Enkele maanden nadien vond in datzelfde Concordia het tweede Brunssumtoernooi plaats. Saillant detail: het Brunssumtoernooi van 1979 is het enige toernooi waarvan geen partijenbundel is samengesteld.

Het LDB-jeugdtoernooi van 1979 was het laatste in de reeks, de Brunssumtoernooien kregen later een vaste plaats op de nationale, en weer even later zelfs op de internationale damkalender.

De ambities van Bert Habets liggen intussen niet meer op een 100% aktieve beoefening van het wedstrijdspel als zodanig. Toch is hij dagelijks, als jeugdleider van damclub Zenderstad in Ijsselstein (prov. Utrecht), bezig met het dammen. Een groep van bijna 40 (!!) jeugdige dammers is aan zijn kundige zorgen toevertrouwd.
Nieuws
Facebook
Begunstigers
Ons Gastvrije Brunssum

Civa - Scholing Zuid-Limburg

Bakkerij Smeets

Camping en recreatiecentrum De Hitjesvijver